Nieuws

Pas op voor vastzuigen door gevaarlijke zwembadroosters tijdens vakantie

12 juni 2019
Zaterdag 8 juni was er bij het programma Kassa van de Vara aandacht voor vastzuigen door gevaarlijke zwembadroosters.

Dit fragment willen wij graag bij u onder de aandacht brengen, juist omdat de vakantie voor de deur staat:

Nog een paar weken en dan staat de zomervakantie weer voor de deur. En dat betekent veel zon- en zwemplezier. Maar het zwembad kan helaas soms ook levensgevaarlijk zijn. Jaarlijks raken tientallen mensen verstrikt omdat zij worden vastgezogen aan onveilige waterafzuigsystemen, soms met dodelijke afloop, zo ook afgelopen jaar. Het gaat dan voornamelijk om kinderen tussen de 4 en 14 jaar die vaak goed kunnen zwemmen. Dit kan gebeuren als afzuigroosters in een zwembad, die vaak op de bodem of tegen de wand van het zwembad zitten, niet goed afgedekt zijn en als de zuigkracht te sterk is. Op deze manier kan een zwemmer met zijn lichaam of met een lichaamsdeel onder water aan het rooster worden vastgezogen, dat vervolgens vacuümtrekt, met alle gevolgen van dien.

Belangrijk om te weten: Zwembad De Heerenduinen waar wij onze lessen geven heeft het predikaat Veilig en Schoon en maakt in de baden waar wij onze lessen geven gebruik van het overloop systeem (roosters langs het bad). Zij maken minder gebruik van afzuigsystemen en deze worden gecontroleerd als onderdeel van het keurmerk Velig en Schoon.

Via onderstaande link kunt u het fragment terugkijken:

https://kassa.bnnvara.nl/gemist/nieuws/pas-op-voor-vastzuigen-door-gevaarlijke-zwembadroosters

The Blue Cap foundation zet zich in voor veilig zwembaden:
https://thebluecap.com/site/nl/keurmerken/zwemmers/tips-en-adviezen/tips-en-adviezen
 

Tips en adviezen

Waar kunt u op letten als u of uw kinderen gaan zwemmen?

Dit zijn belangrijke tips van The Blue Cap Foundation waar je bij een zwembad op kunt letten om te kunnen voorkomen dat je kind wordt vastgezogen aan een gevaarlijk afzuigsysteem in een zwembad:

1. Kindvriendelijke vakantie resorts zijn niet per definitie veilig. Houdt je kinderen dus zoveel mogelijk in het oog en laat kinderen niet zwemmen buiten de openingstijden van het zwembad.

2. Maak na aankomst met je kind of kinderen een rondje om het zwembad en wijs ze op mogelijke gevaren van de roosters of afzuigopeningen:
- De nieuwere zwembaden met een overloop systeem zijn meestal veilig. Maar niet zeker als het zwembad attracties bevat zoals waterglijbanen, massagestralen, water spuwende kikkers, jacuzzi e.d.
- Staat het water 20 of 30 cm onder de rand dan heb je meestal te maken met afzuigopeningen in de wand of de bodem. Dit betreft veelal de wat oudere zwembaden. Daar moet je extra alert op zijn, zeker als in datzelfde zwembad waterattracties zijn aangebracht.
- Let er vooral op dat afzuigopeningen van een deugdelijk rooster zijn voorzien zodat ledematen niet in de afzuigleiding kunnen worden gezogen.

3. Leg aan uw kinderen uit dat ze sowieso uit de buurt van de roosters en afzuigopeningen moeten blijven en dat ze er niet tegenaan moeten gaan staan en er zeker ook niet op moeten gaan liggen of zitten. Ook geen spelletjes doen in de buurt van roosters en afzuigopeningen. Wanneer bv een duikbril naar een afzuigpunt wordt gezogen, dan is er een grote zuigkracht.

4. Kinderen met lange haren lopen extra risico. Haren kunnen door de gaatjes van het rooster worden gezogen en achter het rooster verstrikt raken. Doe lange haren altijd in een vlecht of in een knot om het vastzuigrisico tot een minimum te beperken.


5.In het buitenland en met name in Zuid-Europa worden vaak privé vakantiewoningen verhuurd met een zwembad. Dit behoeft speciale aandacht omdat privé zwembaden meestal buiten de locale wet- en regelgeving vallen en niet periodiek op veiligheid worden gecontroleerd. Een tip is om bij aankomst een plastic zak voor de roosters of afzuigopeningen te houden om op een simpele manier te testen of er al of niet grote zuigkrachten zijn.

Wat te doen indien iemand toch wordt vastgezogen?

1. Mocht er iemand met het lichaam vastgezogen zitten aan een rooster of opening dan heeft trekken meestal geen zin. Probeer iemand van het rooster af te rollen. Hierdoor valt het vacuüm meestal voldoende weg om het slachtoffer uit zijn of haar benarde positie te bevrijden.

2. Zitten de haren eenmaal verstrikt aan het rooster dan heeft trekken meestal ook geen zin. Bij te hardhandig trekken bestaat de kans dat de hoofdhuid loslaat. Het haar afknippen tussen het hoofd en het rooster is dan de meest effectieve oplossing.

Alarm slaan in het buitenland

Als er een ongeluk gebeurt, is er geen minuut te verliezen. Op dit moment bestaan er apps die u helpen alarm te slaan in het buitenland. Sommige geven zelfs de locatie meteen door, zodat hulpdiensten u altijd kunnen vinden. Deze apps wijzigen zo snel dat het onmogelijk is hier suggesties te doen. Wij raden u aan voor vertrek in de 'app store' van uw telefoon te kijken of er een app beschikbaar is die functioneert in het land waar u heen gaat.  
www.watervriendenijmuiden.nl

31 toppers met een diploma

26 januari 2020
Wat was het weer spannend, maar vooral heel leuk en gezellig. 31 jongens en meisjes hebben vanmiddag afgezwommen voor hun A-, B- of… Meer >
 
www.watervriendenijmuiden.nl
Op donderdag 28 november heeft Sinterklaas met een groot aantal Pieten een bezoek gebracht aan de leszwemmers en de jeugdploeg van de… Meer >
 
www.watervriendenijmuiden.nl
Vanmiddag hebben 27 kinderen onder toeziend oog van de gedelegeerde / rapporteur van de NRZ - Nationale Raad Zwemveiligheid afgezwommen… Meer >
 
www.watervriendenijmuiden.nl
De ABC-agenda voor de periode t/m januari 2020 is bekend en kunt u hier downloaden. Meer >
 
 
 
11-05-2019 Meer >

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10-07-2016 Meer >
 
 
23-06-2016 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven