Veelgestelde vragenBij Watervrienden IJmuiden gaat zwemles bijna elke vakantie door!

Wanneer niet:
 • In de kerstvakantie
 • Op Hemelvaartsdag
 • In de zomervakantie. (Kijk voor de exacte begin en einddata op onze agenda)
 • Als 5 mei (bevrijdingsdag) of 27 april (Koningsdag) op een donderdag valt
Voor ALLE lessen geldt:
Jongens dragen een echte (strakke) zwembroek.
Meisjes bij voorkeur een badpak, bikini mag ook.

Wat is niet toegestaan?
- Surfshorts
- Ondergoed
- leggings of andere lange kledingstukken die het lichaam bedekken
- hoofddoeken

Voor de lessen gekleed zwemmen geldt:
Badje Vissen - Walvissen - bad 2 - bad 3 - bad 4 en bad 4A: ALLEEN een T-shirt met KORTE mouwen.

Voor A-diploma (diepe bad):
 • Badkleding
 • T-shirt of blouse met korte mouwen,
 • Korte broek (d.w.z. broekje met pijpen; broekjes die naadloos aansluiten op de huid zijn niet toegestaan)
 • Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan)
  • Het is toegestaan dat kandidaten in plaats van een broek/blouse en jurk of rok/blouse dragen. De jurk/rok moet tot over de knie reiken.
Voor B-diploma:
 • Badkleding
 • T-shirt of blouse met lange mouwen
 • Lange broek (lange broeken die naadloos aansluiten op de huid zijn niet toegestaan. Bij voorkeur een zomerbroek, geen trainingsbroek: deze zakken af!)
 • Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan)
  •  Het is toegestaan dat kandidaten in plaats van een broek/blouse een jurk met lange mouwen of rok/blouse met lange mouwen dragen. De jurk/rok moet tot over de knie reiken.
Voor C-diploma:
 • Badkleding
 • T-shirt, blouse of hemd met lange mouwen
 • Lange broek (lange broeken die naadloos aansluiten op de huid zijn niet toegestaan. Bij voorkeur een zomerbroek, geen trainingsbroek: deze zakken af!)
 • Regen/windjack (bedoeld wordt een jack met lange mouwen, dat vaak is vervaardigd uit een soort nylon)
 • Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan)
  •   Het is toegestaan dat kandidaten in plaats van een broek/blouse een jurk met lange mouwen of rok/blouse met lange mouwen dragen. De jurk/rok moet tot over de knie reiken.
Vergeet u vooral de schoenen niet. Zonder schoenen kan er niet afgezwommen worden en het echt belangrijk dat een kind ook met schoenen oefent.


 
Als u een bandje kwijt raakt, is er geen toegang mogelijk. Mocht er toch een bandje verloren gaan, dan kunt u dit direct melden bij Anita Brussaard via toegang@watervriendenijmuiden.nl Het verloren bandje wordt geblokkeerd en geeft geen toegang meer. Wij zorgen voor een nieuw toegangsbandje met wederom €10,= borg. 

Let er dus op, het bandje is persoonlijk en van meer waarde dan de betaalde borg van €10,=.
Vanaf 1 maart 2019 krijgen zwemmers toegang tot het bad middels toegangsbandjes. U biedt het bandje aan bij de tourniquet door deze onder het scherm te houden. Indien u met uw kind meegaat, laat dan uw kind eerst door en biedt vervolgens het zelfde bandje nogmaals aan.

Bij het verlaten van het zwembad, kunt u op dezelfde wijze door de tourniquet bij de uitgang het bandje aanbieden. 

Tijdens de zwemles kunt u van het bandje gebruik maken om via de tourniquet naar de kantine of naar buiten te gaan. Bij terugkomst kunt u vlak voor het einde van de les weer het zwembad in om uw kind te helpen aankleden of iets te vragen aan een van de vrijwilligers.

Mocht u / je het bandje vergeten zijn, dan is toegang niet mogelijk. De kassière mag en zal geen toegang verlenen. Deze afspraak is met alle verenigingen gemaakt. De gemeente staat toegang zonder toegangsbandje niet meer toe.
Een groot aantal zwemmers heeft in het verleden een bandje aangeschaft welke toegang geeft tijdens de verenigingsuren van WVIJ. Dit bandje heeft naast het nieuwe verenigingsbandje geen toegevoegde waarde meer en toegang wordt na 1 maart 2019 geblokkeerd. U/je kan dit bandje inleveren bij de kassa van het zwembad, en krijgt dan de betaalde borg retour.
LET OP: Gebruikt u/jij dit bandje ook voor bijvoorbeeld een badenkaart, dan blijft dit bandje wel bruikbaar voor de badenzwemuren. Alleen de toegang tot WVIJ uren wordt eraf gehaald.

Er kan zich een situatie voordoen dat het makkelijker is om twee bandjes te hebben voor uw kind. Denk aan wegbrengen en ophalen door verschillende personen. Het is mogelijk om een duplo bandje aan te schaffen, ook met €10,= borg. Het bandje bij de spullen van uw kind kan ook. LET WEL; wij zijn niet aansprakelijk voor diefstal uit de kleedzalen. (zie algemene regels zwembad)
De borg voor een toegangsbandje bedraagt €10,=. Deze borg is gelijk aan de kosten die het zwembad aan ons als vereniging rekent. 
Jazeker, wanneer u het lidmaatschap van uzelf of uw kind opzegt, dan krijgt u de borg terug wanneer u het bandje weer inlevert. Het is wel noodzakelijk dat u voor 30 juni schriftelijk opzegt bij de ledenadministratie. Meer informatie over opzeggen leest u hier.

Wanneer uw kind na het afzwemmen stopt met zwemmen, dan kunt u het bandje na het uitreiken van de diploma's inleveren. U krijgt dan uw €10,= borg terug.

 

Nee, het bandje van WVIJ geeft alleen toegang tot de tijden waarvoor contributie is betaald. Denk hierbij ook speciaal aan de extra training donderdag en zaterdagochtend.
Als er door WVIJ een wedstrijd wordt georganiseerd, is het aan de vereniging om voor de eigen zwemmers extra toegang te verlenen. Dit gebeurt in overleg met het zwembad. Wij zorgen dan samen dat de toegangsbandjes op specifieke dag/datum toegang geven tot het zwembad.

Voor zwemmers die van buiten komen om aan deze wedstrijden mee te doen, denk aan IJmuiden Buiten, wordt een extra toegangsband gemaakt, waarmee bijvoorbeeld 200 of meer mensen toegang krijgen.
Of dit een werkbare situatie levert zal de toekomst moeten uitwijzen.
De gegevens op het bandje zijn persoonlijk en geven voor de eigenaar de juiste toegang. Per zwemmend lid is er dus één toegangsband beschikbaar. 
In geval van meerdere zwemmende leden binnen een gezin, is het dus nodig om voor ieder apart een bandje aan te schaffen. Er is geen mogelijkheid voor gezin / familie toegang. Dit heeft onder andere te maken met verschillende toegangstijden.

Met het betalen van de €10,= borg word u/jij persoonlijk verantwoordelijk voor dit bandje. Het geeft u/jou toegang tot het zwembad op de zwemtijden waarvoor contributie is betaald. Aangezien het om een borgbetaling gaat, leent u/jij het bandje van onze vereniging. Het bandje is en blijft daarom eigendom van de vereniging.
Opzeggen moet voor 30 juni van het lopende seizoen.
Tussentijds kunt u opzeggen, maar de opzegging gaat pas in per eind van het seizoen.

Wij betalen geen contributie terug.

Er is 1 uitzondering:
Voor kinderen die zwemmen voor het A-, B- of C-diploma kunt u alleen ná behalen van het diploma tussentijds opzeggen.
Dit dient u binnen 2 weken na afloop van het diplomazwemmen aan de ledenadministratie door te geven onder vermelding van uw naam en IBAN rekeningnummer.
De opzegging gaat in aan eind van het kwartaal.

Let op! Wettelijk is vastgesteld, dat verenigingen het lidmaatschap stilzwijgend voor een jaar mogen verlengen indien een lid niet opzegt. 

Zie www.watervriendenijmuiden.nl/lidmaatschap/opzeggen

Tijdens kijklessen is het mogelijk om tot vier personen, inclusief uw kind, toegang tot het zwembad te krijgen. Zo is het dus mogelijk om met een kijkles, ook eens opa en oma of een broer en of zus mee te nemen.

LET WEL; iedereen verlaat het zwembad ook weer via hetzelfde bandje van de leszwemmer.
Vanuit abc@watervriendenijmuiden.nl worden er regelmatig emails naar u verzonden over de zwemlessen.

Wellicht hebben wij niet uw actuele emailadres of worden deze tegengehouden door uw spamfilter.

Is uw mailadres gewijzigd?
Geeft u het juiste emailadres graag door aan:
abc@watervriendenijmuiden.nl én aan ledenadministratie@watervriendenijmuiden.nl


Voeg ons toe aan uw lijst van veilige afzenders als onze mail in uw spambox terecht komt.

Twijfelt u? U kunt altijd contact met ons opnemen!
 
Kijkt u voor een actueel overzicht onder het kopje NIEUWS op onze AGENDA.
Ook op Facebook wordt het aangekondigd.
Gedurende het zwemseizoen 2019 - 2020 is er 4 maal diplomazwemmen. Dit is (onder voorbehoud)  op de volgende data:
 • ZONDAG 10 november 15.00 -16.30 uur,
 • ZONDAG 26 januari 15.00 -16.30 uur,
 • ZONDAG 22 maart, 15.00 - 16.30 uur
 • DONDERDAG eind juni /begin juli 18.00 - 19.30 uur (onder voorbehoud, data eind seizoen: de exacte datum hiervan volgt wanneer de datum van de zomerstop bekend is.)

 
Inschrijven kan vanaf de leeftijd van 3,5 á 4 jaar.
We roepen kinderen vanaf hun 5e verjaardag op. Vanaf 5 jaar zijn de meeste kinderen beter in staat om de concentratie op te brengen om de oefeningen te doen.

Kan ik als ouder iets doen om het leren zwemmen te versnellen?
Je kunt het voor je kind makkelijker maken door veel te gaan zwemmen. Doe dan geen oefeningen, maar maak het zwemmen leuk. Ga samen van de glijbaan of doe spelletjes. Jouw aanwezigheid zorgt ervoor dat je kind zich op zijn/haar gemak gaat voelen in het water. Dat geeft zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat kinderen sneller watervrij zijn. 
 
Als u uw kind heeft aangemeld op de wachtlijst én het inschrijfgeld heeft betaald staat uw kind ingeschreven.
U ontvangt geen aparte bevestiging hiervoor.
De datum van betaling geldt als datum van inschrijving.
Heeft u na herinnering tot betaling nog steeds geen inschrijfgeld betaald dan verwijderen wij uw inschrijving.

De globale wachttijd voor een oproep voor zwemles is te zien op:
www.watervriendenijmuiden.nl/aanmelden-en-wachtlijst
 
Het landelijk gemiddelde geeft aan dat zwemleerlingen gemiddeld 51 klokuren nodig om het diploma A te behalen.


Echter geen kind is hetzelfde en het is afhankelijk van veel factoren:
 • Als het kind vaak afwezig is zal het er langer doen om het diploma te halen. Het 'vergeet' makkelijk het geleerde zo lang het niet geautomatiseerd is en zal 'opnieuw' de oefening moeten leren. Daarom is het van groot belang dat uw kind zoveel mogelijk alle lessen volgt.
 • Is het kind voldoende watervreesvrij om te leren zwemmen? Een kind dat angstig is in het water of om onder water te gaan zal eerst zijn / haar angst moeten overwinnen voordat het echt kan leren zwemmen. Pas als een kind watervreesvrij is zal het leren zwemmen.
 • Is het kind gemotiveerd? Een gemotiveerd kind leert sneller.
 • Is het voldoende geconcentreerd om de lessen te kunnen volgen? Als het kind nog erg speels is zal het zich prima vermaken in het water, maar langer over het trajcet doen.
 • Is het kind motorisch voldoende ontwikkeld om zich de techniek eigen te kunnen maken. Een iets ouder kind zal daarom sneller leren zwemmen.
Watervrienden IJmuiden heeft lessen van 45 minuten. Een zwemseizoen heeft (zonder vakantie's ) ongeveer 40 lessen.
Wij besteden in badje 1 veel aandacht aan het op een speelse manier watervreesvrij maken van de kinderen en het aanleren van de eerste vaardigheden van het zwemmen; drijven op borst en rug en de basis enkelvoudige rugslag, borstcrawl en rugcrawl.
Vanaf badje 2 gaan de kinderen echt leren zwemmen
Dat betekent dat bij WVIJ een kind gemiddeld minimaal 1,5 - 2 jaar les heeft voordat het zijn / haar A-diploma heeft.

 
Neemt u hiervoor contact op met ABC@watervriendenijmuiden.nl

Over het algemeen zitten onze baden vol, maar een enkele keer is er een plekje vrij.
 
Bij een zwemshort hangt het kruis van de broek vaak lager. Daarmee wordt het voor het kind lastiger om de zwemslag, met name enkelvoudige rugslag, aan te leren.
In het belang van uw kind vragen wij u daarom om uw zoon een echte strakke zwembroek aan te doen.
Ook een jammer (wedstrijdzwembroek met langere pijpen) is goed.
Helaas, is het antwoord hierop een duidelijk: NEE.
Buiten het zwembad loopt uw kind ook niet met een zwembrilletje op.
Zwemles is erop gebaseerd dat een kind zich onder alle omstandigheden moet leren redden in het water. Ook als het onverwacht in het water valt.
Als uw kind met brilletje op heeft leren zwemmen kan het juist in paniek raken als het onverwacht in het water valt en daarmee is het kind niet meer zwemveilig.

Als uw kind een zware oogafwijking heeft (heel erg sterke bril) kan daarvan afgeweken worden. U heeft daarvoor altijd een doktersverklaring nodig.
Als u een bandje kwijt raakt, is er geen toegang mogelijk. Mocht er toch een bandje verloren gaan, dan kunt u dit direct melden bij Anita Brussaard via toegang@watervriendenijmuiden.nl Het verloren bandje wordt geblokkeerd en geeft geen toegang meer. Wij zorgen voor een nieuw toegangsbandje met wederom €10,= borg. 

Let er dus op, het bandje is persoonlijk en van meer waarde dan de betaalde borg van €10,=.
Vanaf 1 maart 2019 krijgen zwemmers toegang tot het bad middels toegangsbandjes. U biedt het bandje aan bij de tourniquet door deze onder het scherm te houden. Indien u met uw kind meegaat, laat dan uw kind eerst door en biedt vervolgens het zelfde bandje nogmaals aan.

Bij het verlaten van het zwembad, kunt u op dezelfde wijze door de tourniquet bij de uitgang het bandje aanbieden. 

Tijdens de zwemles kunt u van het bandje gebruik maken om via de tourniquet naar de kantine of naar buiten te gaan. Bij terugkomst kunt u vlak voor het einde van de les weer het zwembad in om uw kind te helpen aankleden of iets te vragen aan een van de vrijwilligers.
Een groot aantal zwemmers heeft in het verleden een bandje aangeschaft welke toegang geeft tijdens de verenigingsuren van WVIJ. Dit bandje heeft naast het nieuwe verenigingsbandje geen toegevoegde waarde meer en toegang wordt na 1 maart 2019 geblokkeerd. U/je kan dit bandje inleveren bij de kassa van het zwembad, en krijgt dan de betaalde borg retour.
LET OP: Gebruikt u/jij dit bandje ook voor bijvoorbeeld een badenkaart, dan blijft dit bandje wel bruikbaar voor de badenzwemuren. Alleen de toegang tot WVIJ uren wordt eraf gehaald.

Mocht u / je het bandje vergeten zijn, dan is toegang niet mogelijk. De kassière mag en zal geen toegang verlenen. Deze afspraak is met alle verenigingen gemaakt. De gemeente staat toegang zonder toegangsbandje niet meer toe.
De borg voor een toegangsbandje bedraagt €10,=. Deze borg is gelijk aan de kosten die het zwembad aan ons als vereniging rekent. 

Er kan zich een situatie voordoen dat het makkelijker is om twee bandjes te hebben voor uw kind. Denk aan wegbrengen en ophalen door verschillende personen. Het is mogelijk om een duplo bandje aan te schaffen, ook met €10,= borg. Het bandje bij de spullen van uw kind kan ook. LET WEL; wij zijn niet aansprakelijk voor diefstal uit de kleedzalen. (zie algemene regels zwembad)
Jazeker, wanneer u het lidmaatschap van uzelf of uw kind opzegt, dan krijgt u de borg terug wanneer u het bandje weer inlevert. Het is wel noodzakelijk dat u voor 30 juni schriftelijk opzegt bij de ledenadministratie. Meer informatie over opzeggen leest u hier.

Wanneer uw kind na het afzwemmen stopt met zwemmen, dan kunt u het bandje na het uitreiken van de diploma's inleveren. U krijgt dan uw €10,= borg terug.

 

Nee, het bandje van WVIJ geeft alleen toegang tot de tijden waarvoor contributie is betaald. Denk hierbij ook speciaal aan de extra training donderdag en zaterdagochtend.
Als er door WVIJ een wedstrijd wordt georganiseerd, is het aan de vereniging om voor de eigen zwemmers extra toegang te verlenen. Dit gebeurt in overleg met het zwembad. Wij zorgen dan samen dat de toegangsbandjes op specifieke dag/datum toegang geven tot het zwembad.

Voor zwemmers die van buiten komen om aan deze wedstrijden mee te doen, denk aan IJmuiden Buiten, wordt een extra toegangsband gemaakt, waarmee bijvoorbeeld 200 of meer mensen toegang krijgen.
Of dit een werkbare situatie levert zal de toekomst moeten uitwijzen.
De gegevens op het bandje zijn persoonlijk en geven voor de eigenaar de juiste toegang. Per zwemmend lid is er dus één toegangsband beschikbaar. 
In geval van meerdere zwemmende leden binnen een gezin, is het dus nodig om voor ieder apart een bandje aan te schaffen. Er is geen mogelijkheid voor gezin / familie toegang. Dit heeft onder andere te maken met verschillende toegangstijden.

Met het betalen van de €10,= borg word u/jij persoonlijk verantwoordelijk voor dit bandje. Het geeft u/jou toegang tot het zwembad op de zwemtijden waarvoor contributie is betaald. Aangezien het om een borgbetaling gaat, leent u/jij het bandje van onze vereniging. Het bandje is en blijft daarom eigendom van de vereniging.

Tijdens kijklessen is het mogelijk om tot vier personen, inclusief uw kind, toegang tot het zwembad te krijgen. Zo is het dus mogelijk om met een kijkles, ook eens opa en oma of een broer en of zus mee te nemen.

LET WEL; iedereen verlaat het zwembad ook weer via hetzelfde bandje van de leszwemmer.
Opzeggen moet voor 30 juni van het lopende seizoen.
Tussentijds kunt u opzeggen, maar de opzegging gaat pas in per eind van het seizoen.

Wij betalen geen contributie terug.

Er is 1 uitzondering:
Voor kinderen die zwemmen voor het A-, B- of C-diploma kunt u alleen ná behalen van het diploma tussentijds opzeggen.
Dit dient u binnen 2 weken na afloop van het diplomazwemmen aan de ledenadministratie door te geven onder vermelding van uw naam en IBAN rekeningnummer.
De opzegging gaat in aan eind van het kwartaal.

Let op! Wettelijk is vastgesteld, dat verenigingen het lidmaatschap stilzwijgend voor een jaar mogen verlengen indien een lid niet opzegt. 

Zie www.watervriendenijmuiden.nl/lidmaatschap/opzeggen
Bij Watervrienden IJmuiden gaat zwemles bijna elke vakantie door!

Wanneer niet:
 • In de kerstvakantie
 • Op Hemelvaartsdag
 • In de zomervakantie. (Kijk voor de exacte begin en einddata op onze agenda)
 • Als 5 mei (bevrijdingsdag) of 27 april (Koningsdag) op een donderdag valt
Voor ALLE lessen geldt:
Jongens dragen een echte (strakke) zwembroek.
Meisjes bij voorkeur een badpak, bikini mag ook.

Wat is niet toegestaan?
- Surfshorts
- Ondergoed
- leggings of andere lange kledingstukken die het lichaam bedekken
- hoofddoeken

Voor de lessen gekleed zwemmen geldt:
Badje Vissen - Walvissen - bad 2 - bad 3 - bad 4 en bad 4A: ALLEEN een T-shirt met KORTE mouwen.

Voor A-diploma (diepe bad):
 • Badkleding
 • T-shirt of blouse met korte mouwen,
 • Korte broek (d.w.z. broekje met pijpen; broekjes die naadloos aansluiten op de huid zijn niet toegestaan)
 • Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan)
  • Het is toegestaan dat kandidaten in plaats van een broek/blouse en jurk of rok/blouse dragen. De jurk/rok moet tot over de knie reiken.
Voor B-diploma:
 • Badkleding
 • T-shirt of blouse met lange mouwen
 • Lange broek (lange broeken die naadloos aansluiten op de huid zijn niet toegestaan. Bij voorkeur een zomerbroek, geen trainingsbroek: deze zakken af!)
 • Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan)
  •  Het is toegestaan dat kandidaten in plaats van een broek/blouse een jurk met lange mouwen of rok/blouse met lange mouwen dragen. De jurk/rok moet tot over de knie reiken.
Voor C-diploma:
 • Badkleding
 • T-shirt, blouse of hemd met lange mouwen
 • Lange broek (lange broeken die naadloos aansluiten op de huid zijn niet toegestaan. Bij voorkeur een zomerbroek, geen trainingsbroek: deze zakken af!)
 • Regen/windjack (bedoeld wordt een jack met lange mouwen, dat vaak is vervaardigd uit een soort nylon)
 • Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan)
  •   Het is toegestaan dat kandidaten in plaats van een broek/blouse een jurk met lange mouwen of rok/blouse met lange mouwen dragen. De jurk/rok moet tot over de knie reiken.
Vergeet u vooral de schoenen niet. Zonder schoenen kan er niet afgezwommen worden en het echt belangrijk dat een kind ook met schoenen oefent.


 
Vanuit abc@watervriendenijmuiden.nl worden er regelmatig emails naar u verzonden over de zwemlessen.

Wellicht hebben wij niet uw actuele emailadres of worden deze tegengehouden door uw spamfilter.

Is uw mailadres gewijzigd?
Geeft u het juiste emailadres graag door aan:
abc@watervriendenijmuiden.nl én aan ledenadministratie@watervriendenijmuiden.nl


Voeg ons toe aan uw lijst van veilige afzenders als onze mail in uw spambox terecht komt.

Twijfelt u? U kunt altijd contact met ons opnemen!
 
Kijkt u voor een actueel overzicht onder het kopje NIEUWS op onze AGENDA.
Ook op Facebook wordt het aangekondigd.
Gedurende het zwemseizoen 2019 - 2020 is er 4 maal diplomazwemmen. Dit is (onder voorbehoud)  op de volgende data:
 • ZONDAG 10 november 15.00 -16.30 uur,
 • ZONDAG 26 januari 15.00 -16.30 uur,
 • ZONDAG 22 maart, 15.00 - 16.30 uur
 • DONDERDAG eind juni /begin juli 18.00 - 19.30 uur (onder voorbehoud, data eind seizoen: de exacte datum hiervan volgt wanneer de datum van de zomerstop bekend is.)

 
Inschrijven kan vanaf de leeftijd van 3,5 á 4 jaar.
We roepen kinderen vanaf hun 5e verjaardag op. Vanaf 5 jaar zijn de meeste kinderen beter in staat om de concentratie op te brengen om de oefeningen te doen.

Kan ik als ouder iets doen om het leren zwemmen te versnellen?
Je kunt het voor je kind makkelijker maken door veel te gaan zwemmen. Doe dan geen oefeningen, maar maak het zwemmen leuk. Ga samen van de glijbaan of doe spelletjes. Jouw aanwezigheid zorgt ervoor dat je kind zich op zijn/haar gemak gaat voelen in het water. Dat geeft zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat kinderen sneller watervrij zijn. 
 
Als u uw kind heeft aangemeld op de wachtlijst én het inschrijfgeld heeft betaald staat uw kind ingeschreven.
U ontvangt geen aparte bevestiging hiervoor.
De datum van betaling geldt als datum van inschrijving.
Heeft u na herinnering tot betaling nog steeds geen inschrijfgeld betaald dan verwijderen wij uw inschrijving.

De globale wachttijd voor een oproep voor zwemles is te zien op:
www.watervriendenijmuiden.nl/aanmelden-en-wachtlijst
 
Het landelijk gemiddelde geeft aan dat zwemleerlingen gemiddeld 51 klokuren nodig om het diploma A te behalen.


Echter geen kind is hetzelfde en het is afhankelijk van veel factoren:
 • Als het kind vaak afwezig is zal het er langer doen om het diploma te halen. Het 'vergeet' makkelijk het geleerde zo lang het niet geautomatiseerd is en zal 'opnieuw' de oefening moeten leren. Daarom is het van groot belang dat uw kind zoveel mogelijk alle lessen volgt.
 • Is het kind voldoende watervreesvrij om te leren zwemmen? Een kind dat angstig is in het water of om onder water te gaan zal eerst zijn / haar angst moeten overwinnen voordat het echt kan leren zwemmen. Pas als een kind watervreesvrij is zal het leren zwemmen.
 • Is het kind gemotiveerd? Een gemotiveerd kind leert sneller.
 • Is het voldoende geconcentreerd om de lessen te kunnen volgen? Als het kind nog erg speels is zal het zich prima vermaken in het water, maar langer over het trajcet doen.
 • Is het kind motorisch voldoende ontwikkeld om zich de techniek eigen te kunnen maken. Een iets ouder kind zal daarom sneller leren zwemmen.
Watervrienden IJmuiden heeft lessen van 45 minuten. Een zwemseizoen heeft (zonder vakantie's ) ongeveer 40 lessen.
Wij besteden in badje 1 veel aandacht aan het op een speelse manier watervreesvrij maken van de kinderen en het aanleren van de eerste vaardigheden van het zwemmen; drijven op borst en rug en de basis enkelvoudige rugslag, borstcrawl en rugcrawl.
Vanaf badje 2 gaan de kinderen echt leren zwemmen
Dat betekent dat bij WVIJ een kind gemiddeld minimaal 1,5 - 2 jaar les heeft voordat het zijn / haar A-diploma heeft.

 
Neemt u hiervoor contact op met ABC@watervriendenijmuiden.nl

Over het algemeen zitten onze baden vol, maar een enkele keer is er een plekje vrij.
 
Bij een zwemshort hangt het kruis van de broek vaak lager. Daarmee wordt het voor het kind lastiger om de zwemslag, met name enkelvoudige rugslag, aan te leren.
In het belang van uw kind vragen wij u daarom om uw zoon een echte strakke zwembroek aan te doen.
Ook een jammer (wedstrijdzwembroek met langere pijpen) is goed.
Helaas, is het antwoord hierop een duidelijk: NEE.
Buiten het zwembad loopt uw kind ook niet met een zwembrilletje op.
Zwemles is erop gebaseerd dat een kind zich onder alle omstandigheden moet leren redden in het water. Ook als het onverwacht in het water valt.
Als uw kind met brilletje op heeft leren zwemmen kan het juist in paniek raken als het onverwacht in het water valt en daarmee is het kind niet meer zwemveilig.

Als uw kind een zware oogafwijking heeft (heel erg sterke bril) kan daarvan afgeweken worden. U heeft daarvoor altijd een doktersverklaring nodig.
Terug naar boven